Det er en myte at «alle» nordmenn er født med ski på beina, og går på lange turer hver vinter, det er mange nordmenn som rett og slett ikke kan stå på ski. Det er for eksempel noen som mye heller vil sitte på en kafé med en god bok eller spille casinospill med dunder bonus enn å gå på ski. Dessuten er det mange turister som kommer til Norge hvert år, noen av dem har kanskje aldri sett snø før. Derfor finnes det uten tvil et behov for enkle og grunnleggende tips for deg som egentlig aldri har tatt i et par langrennsski før.
Forutsetninger: klassisk stil, godt utstyr og flate forhold
For nybegynnere er det uten tvil vanlig klassisk stil som er inngangsporten til skiglede. Det er selvfølgelig mulig å begynne å eksperimentere med skøyting (også kjent som fristil) etter hvert, men klassisk stil er mer enn nok til å begynne med. Du trenger selvfølgelig ikke det aller dyreste utstyret som nybegynner, men samtidig er det viktig å velge ski, sko, staver og bekledning som legger til rette for en fin tur eller treningsøkt. Smørefrie felleski dominerer i mellomklassen, og gjør at du ikke trenger å tenke på smøring.
Valg av terreng følger egentlig samme logikk som for eksempel alpint – der du som nybegynner ikke tar heisen rett opp til den sorte bakken. Velg flatt terreng, uten verken bratte nedoverbakker, tunge oppoverbakker eller krappe svinger.
Balanse og grunnleggende forflytning
Balanse og grunnleggende bevegelse på ski er det første du må begynne med. De første minuttene kan det være en utfordring å i det hele tatt stå på skiene. Det lønner seg å begynne å trene uten staver. Da er det enklere å lære seg riktig forskyvning av vekt, slik at du skyver føttene fremover i en bevegelse som ligner på jogging.
Lær å stoppe – før det er for seint
Å lære seg å stoppe er relativt kritisk, og ikke gi deg ut i kupert terreng før du føler at du evner til å stoppe når du vil. Å ploge er den enkleste måten å stoppe på. Du former helt enkelt skiene som en trekant eller plog, og bremser farten på den måten. Det er lurt å bøye hofter og knær, slik at du får bedre balanse og kontroll.
Enkel teknikk oppover og nedover
De aller fleste langrennsløyper har noen kuperte partier. Der du ikke kan stake deg oppover en bakke, er det nødvendig å bruke fiskebein. Du går oppover bakken med skiene formet som en omvendt plog.
Nedover handler det egentlig bare om å beholde kontrollen. I oppkjørte spor er det lurt å bøye hofter og knær, samtidig som du lener deg litt fremover og ser bortover langs med løypa. Pass på å følge med på hvor du har stavene. Etter litt øving og metodisk trening vil du mestre teknikken, og da kan du fokusere på turgleden.